Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kasvuhormonit yhteistyöhön

Kehomme valmistaa hormoneja useisiin eri tarkoituksiin ja kuten sanottua, kaikkia niitä tarvitaan. Miehilläkin on hormoneja, mutta miksi hyrräävät hormonit tekevät naisen elämästä niin vaikeaa? Niitä syytetään ylimääräisen painon kertymisestä vyötäisille ja peppuun – emme pysty kontrolloimaan painoamme tai kehomme muotoja hormoneiden takia. Ne ovat myös syypää ajoittaisiin sokerihimoihin. Kuulostaako tutulta?
Onneksi joihinkin hormoneihin on itse mahdollista vaikuttaa ja saada ne toimimaan yhteistyössä kehon kanssa, ei sitä vastaan. Otetaanpa esimerkkinä kasvuhormoni. Sitä kutsutaan joskus myös nuoruushormoniksi. Kasvuhormoni avustaa nimensä mukaisesti kasvussa, nopeuttaa lihaskudoksen uusiutumista ja rakennusta ja lisäksi edistää rasvanpolttoa. Ja kyllä, sitä on mahdollista stimuloida luonnollisesti painojen kanssa treenaamalla, kestävyysliikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla. Oikeanlaisella treenaamisella voidaan siis hidastaa ikääntymisprosessia. Ja tässäkin suhteessa lihaskunnon kasvattaminen on paras ystäväsi.
Valitettavasti kasvuhormonin taso laskee vuosi vuodelta melko nopeetakin tahtia, jollei sitä stimuloida lainkaan. Painojen nosto auttaa stimuloimaan aivolisäkettä tuottamaan kasvuhormonia, joka vahvistaa lihasten kasvua – enemmän kiinteää lihasta, joka taas vauhdittaa aineenvaihduntaa ja sulattaa yhä enemmän rasvaa. Tehokkaimmat liikkeet kasvuhormonin stimulointiin ovat yhdistelmäliikkeet, koska ne asettavat kropalle extrahaastetta. Mitä enemmän painoa harteilla vaikkapa kyykyssä, sitä enemmän kehon on reagoitava tuottamalla kasvuhormonia. Hyviä liikkeitä ovat esim. painojen kanssa tehtävät askelkyykyt ja leuanvedot.
Välittömästi treenin jälkeen nautittu proteiinipitoinen ateria myöskin vauhdittaa kasvuhormonin eritystä (n. 20 g proteiinia). Helpoimmin imeytyvä vaihtoehto on proteiinisheikki. Myös nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää kasvuhormonin kannalta. Toinen merkittävä tekijä kasvuhormonin tuotannossa on uni. Muistatko uni – ehkäpä halvin tapa parantaa terveyttä ja hyvinvointia ja samalla kiihdyttää rasvanpolttoa. Riittävä unensaanti myös auttaa pitämään jenkkakahvat kurissa. Kasvuhormonin tuotanto tehostuu nukuttaessa. Tämä taas nopeuttaa lihaksen kasvua ja rasvan palamista. Yritä nukkua joka yö 7-8 tunnin unet. Syömällä vielä proteiinipitoinen, vähähiilihydraattinen ateria ennen nukkumaan menoa vaikuttaa positiivisesti kasvuhormonin tuotantoon. Tärkeät aminohapot nimittäin auttavat kasvuhormonin tuotannossa ja ovat myös tarpeellisia lihasten kasvun ja palautumisen kannalta. Toisaalta hiilihydraattipitoisella aterialla on päinvastainen vaikutus, koska insuliinintuotanto jarruttaa kasvuhormonin tuotantoa. Jätä siis hiilarit minimiin ennen nukkumaan menoa.
Kunnon punttitreenin jälkeen maistuu proteiinisheikki.
Ravinteiden puute voi myös aiheuttaa hormonien epätasapainoa. Tällöin keho yleensä huutaa tyhjiä hiilareita. Syömällä jokaisella aterialla proteiinia ja hyviä rasvoja (avocado, rasvaiset kalat, manteli, oliiviöljy jne.) ehkäistään tätä kehon huutavaa puutostilaa, jolloin mieliteot vähenevät ja terveellisestä syömisestä tulee entistä helpompaa ja ennen kaikkea nautinnollisempaa. Sekä mieli että keho voivat hyvin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti