Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

HIIT - avain rasvanpolttoon

Me kaikki tiedämme, miten helppoa on kerätä kroppaan ylimääräisiä kiloja. Varsinkin nyt kesäaikaan, kun terassit houkuttelevat siiderilasin ääreen, grilliherkut maistuvat ja lämpimällä säällä jäätelöäkin tulee syödyksi useamman kerran päivässä. Mutta kun on aika hankkiutua eroon niistä vai vihkaa kertyneistä kiloista, se ei enää olekaan niin yksinkertaista. Onneksi painonpudotuksen ei tarvitse olla niin haastavaa, kuin sen annetaan ymmärtää olevan. Vaikka painonpudotuksesta on olemassa paljon ristiriitaista tietoa, useat asiantuntijat ovat yhtä mieltä seuraavasta:
·         Painonpudotuksesta 70 % tehdään keittiössä, eli sillä mitä syöt on huomattava merkitys onnistumiseen (abs are made in the kitchen)!!
·         Kaikki treenaaminen on aina plussaa, mutta korkeasykkeiset treenit kuluttavat eniten energiaa, eli kaloreita palaa.
·         Isojen painojen nostaminen vaatii enemmän energiaa, kuin hölkkälenkillä ravaaminen.
·         Lihasmassa (treenatut lihakset) kuluttavat jatkuvasti enemmän energiaa levossa.
Päinvastoin mitä yleisesti luullaan, että pitkät ”rasvanpoltto”-treenit, joissa treenataan pitkäkestoisesti matalalla sykkeellä esim. hölkkälenkki, eivät ole paras tapa pudottaa painoa. Jos oikeasti haluat pudottaa painoa tai hankkiutua eroon niistä parista ylimääräisestä kilosta, jotka ovat vielä unelma rantavartalosi tiellä, sinun on unohdettava vanha ajattelutapa siitä, että kevyt aerobinen harjoittelu on painonpudotusta varten ja raudan pumppaaminen isojen lihasten kasvattamista varten. Onnistunut painonpudotus, niistä parista ylimääräisestä kilosta eroon pääsy, vaatii hyvässä suhteessa molempia. Tosin kevyet aerobiset treenit voi heittää jorpakkoon ja keskittyä sitä vastoin HIIT-treenaamiseen.
HIIT tulee sanoista high-intensity interval training ja tarkoittaa treenaamista kovilla sykkeillä lyhyen aikaa esim. isojen painojen nostoja niin, että lepoaika välissä jää minimiin. HIITiä voi toteuttaa useilla eri tavoilla; juoksemalla spurtteja, soutamalla itsensä uuvuksiin tai millä tahansa muulla tavalla, joka vaatii maximitehoja 30 sekunnista 3 minuuttiin asti. Kokeilepa seuraavaksi kuntosalilla seuraavaa treeniä:
5 min. lämmittelyä (kuntopyörällä, juoksumatolla, crosstrainerilla jne.)

5 kierrosta:
1 min. hyppynarulla hyppelyä
5 penkkipunnerrusta
5 takakyykkyä
Painojen on harjoituksissa oltava niin suuret, että 5 toistoa on ehdoton maximi, mitä pystyt niillä tekemään. Siirry liikkeestä toiseen ilman lepoa välissä. Lepää aina jokaisen kierroksen jälkeen 30-60 sekuntia.

5 kierrosta:
5 maastavetoa
5 push pressiä
5 kahvakuulaheilautusta

5 min. täysillä soutua/juoksua/pyöräilyä
5 min. cool down esim. rauhallista pyöräilyä


Siinä! Lyhyt ja tehokas rasvanpolttotreeni, joka kunnolla tehtynä laittaa aineenvaihdunnan hyrräämään ja saa energiankulutuksen jatkumaan suurena useamman tunnin treenin jälkeenkin (jälkipoltosta oli jo puhetta aiemmin). Muista, että 1 kg rasvaa sisältää noin 7,700 kaloria ja treeni yleisesti kuluttaa vain 200-300 kaloria, joten tehokkaimmat treenit ovat niitä, jotka kuluttavat jo itsessään paljon energiaa lyhyessä ajassa ja laittavat kropan niin koville, että energian kulutus jatkuu ja jatkuu.  Lihakset kuluttavat paljon energiaa ja niiden haastaminen on painonpudotuksessa ja rasvanpoltossa kaiken A ja O. Parhaat treenit eivät tekohetkellä tunnu mukavilta, mutta saavat aikaan mahtavan fiiliksen jälkikäteen. Oli paha olo, tuli hyvä olo! ;)

xx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti