Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Aika - se ikuinen syypää liikkumattomuuteen

Voimme syyttää aikaa, tai itse asiassa sen puutetta siitä, ettemme ehdi tehdä kaikkia asioita, joita haluaisimme. Onneksi unelmien vartalon saavuttaminen ei ole yksi niistä. Kiinteät pakarat ja litteä vatsa eivät vaadi extraminuutteja salilla. Juju on pitempiaikaisen treenaamisen sijasta viisaassa treenaamisessa. Tiedän, tiedän, olen varmasti puhunut asiasta jo moneen otteeseen aiemminkin, mutta nyt ajattelin jakaa muutaman konkreettisen vinkin, miten lyhyet treenit ovat usein pitkiin verrattuina varsin tehokkaita.
Joten eiköhän oikaista vähän tiellä kohti kaunista, kiinteää kroppaa. Maximoidaan treenistä saatava hyöty (kulmien oikaisu tässä ei tarkoita löysää treeniä) ja samalla vapautetaan aikaa muuhun puuhasteluun. Aika kun tänä päivänä on kaikilla kortilla.


Here goes:
1.       Lämmittele hyppien. Itse syyllistyn kerta toisensa jälkeen yli 20 min. lämmittelyyn juoksumatolla ennen salitreeniä. Pitkät lämmittelyt voivat uuvuttaa liikaa ja olla näin ollen pois varsinaisesta treenistä. Sen sijaan 5 min. tehokasta hyppynarulla hyppelyä aktivoi sekä ala- että ylävartaloa ja nostaa nopeasti sykettä ja kehon lämpötilaa valmistaen samalla tulevaan treeniin. Koitapa vielä haastaa itsesi hyppimällä väliin tuplahyppyjä J

2.       Aloita vahvasti. Yleensä jumppatunneilla annetaan itselle lupa ”löysäillä” ensimmäinen puoli ja kiristetään tahtia vasta viimeisellä puoliskolla. Kuitenkin College of New Jerseyssä tehdyssä tutkimuksessa osallistujat, jotka treenasivat ensimmäisen puolen treenistä täysillä ja helpottivat loppua kohden, polttivat 23 % enemmän rasvaa, kuin ne, jotka tekivät toisin päin.

3.       Isot lihasryhmät käyttöön. Isojen lihasryhmien (esim. reidet, pakarat) haastaminen isoilla painoilla treenaamalla auttaa rakentamaan kiinteää lihasta nopeasti. Lisäksi energiankulutus voi kasvaa treenin jälkeisten parin tunnin aikana jopa tuplasti tällaisen treenin jälkeen. Go Mave Maastaveto! Mun lemppari;)

4.       Vaihda treeniohjelmaa kerran kuussa. Keholla kestää 4-6 viikkoa sopeutua treeniohjelmaan, jonka jälkeen kehitys pysähtyy (energiaa kuluu ja rasvaa palaa vähemmän). Onneksi jopa pienet muutokset ohjelmaan auttavat, kuten lisäämällä pari ylämäkeä viikoittaiseen juoksulenkkiin.

5.       Häiritse tasapainoa. Tämä oli espanjalaisen entrenadoreni Tomaksen lemppari. Harjoituksissa käytettiin paljon Bosua (puolipalloa) häiritsemään tasapainoa ja sitä kautta saamaan treeniin lisää haastetta. Samalla kun tekee esim. yläkropan treeniä (hauiskääntö, push press jne.), joutuu aktivoimaan keskikropan lihaksia tasapainon ylläpitoon. Yläkroppa, keskikroppa – kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

6.       Musiikista voimaa. Se on todettu monta kertaa, hyvä musiikki auttaa kirittämään lisäämällä treenin intensiteettiä. Muista kuitenkin tempo, jonka pitäisi olla 125-140 beats per minute. Tsori Adele ja muut nyyhkyttäjät!

7.       Powerkävele! Jos treeniin on käytettävissä vain vähän aikaa, kannattaa löysä hölkkäily unohtaa ja keskittyä kävelemään mahdollisimman nopeasti. Yllättävän raskasta ja siinä lihasten on tehtävä enemmän työtä vauhdin ylläpitoon. Parasta erityisesti ulkona tehtynä näin keväisenä viikonloppuna. Ei sitten muuta, kuin kaveri mukaan ja yhdessä nauttimaan auringosta! Se näyttäytyy meille vihdoin J

2 kommenttia:

  1. Jes Emmi, just hyviä vinkkejä! Voisinki alkaa hyppii hyppynarulla..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee se. Ja kesällä täytyy hommata narut myös ulkokäyttöön;)

      Poista