Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Liikatreenikin voi tehdä lihavaksi

Takaisin Suomeen. Nyt voisi sanoa, että loma taitaa virallisesti olla ohi. Australian lämpö on vaihtunut Suomen pakkasiin, huih kylmä! Mutta hyvän loman jälkeen on mukava palata arjen pariin rentoutuneena ja täynnä uutta energiaa. Seuraava haaste taitaa olla ylläpitää rauhoittunutta mieltä. Ei alkaa ylisuorittaa, eikä varsinkaan treenata liikaa.
Olen jo aiemmin puhunut siitä, miten liikaa treenaaminen voi johtaa ylikuntoon ja sen mukanaan tuomiin ei niin kivoihin seurauksiin. Mutta liikatreeni voi oikeastaan tehdä meistä myös lihavia. Totta. Liikaa treenaaminen nimittäin aiheuttaa kehossa stressiefektin. Kaikki se ylimääräinen kortisoli, jota kehomme treenin ohessa tuottaa, voi olla osasyynä siihen, että vaikka kuinka yrittäisi pudottaa painoa, ei se vaan yksinkertaisesti onnistu, koska stressitilassa rasva pyrkii varastoitumaan kehoomme. Tästä syystä on hyvä vaihtaa yksi aerobinen harjoituskerta viikossa joogaan tai pilatekseen, jotta keholla on aikaa välillä palautua ja rentoutua – samalla myös mieli rauhoittuu.
Odotan niin, että pääsen taas aloittamaan joogaamisen. Lupasin itselleni, etten tee kovia syketreenejä enää kuin pari kertaa viikossa. Pakonomainen treenaaminen saa luvan jäädä historiaan. Omaa kehoa pitäisi osata arvostaa, ei rääkätä hengiltä. Itselle on osattava olla lempeä ja ajoittain armollinen.
..
On hyvä muistaa myös, ettei koskaan pitäisi syödä stressaantuneena. Kuten sanottua, silloin stressihormonien vaikutuksesta tekee mieli makeaa, typerää, turhaa ruokaa. Stressaantuneena ei pysty ajattelemaan kunnolla, mitä suuhunsa laittaa, eikä varsinkaan pysty kuuntelemaan kehoa, jolloin voi syödä vaikkei oikeasti olisikaan nälkä. Stressaantuneena on yritettävä rauhoittua, olipa se sitten joogaamista, rentouttavaa lukemista tai lämmin kylpy – EI SYÖTÄVÄ!
Ja mikä tärkeintä. Stressin ehkäisemiseksi tulisi pystyä olemaan stressaamatta omasta painostaan. Jatkuva omasta painosta murehtiminen ja vaa’alla käynti voi jo itsessään tehdä meistä lihavia. Painosta murehtiminen – stressi – makeanhimo – huonot ruokavalinnat – lihominen – painosta murehtiminen. Ja noidankehä on valmis.
Oma vinkkini. Yksinkertaisesti lopeta turha painosta huolehtiminen. Hankkiudu eroon vaa’asta. Paras tapa tietää, missä mennään, ovat omat vaatteet. Niin kauan kuin omat vaatteet istuvat päällä, ei syytä huoleen. Ja ne pari ylimääräistä kiloakin lähtevät kuin itsestään, heti kun lopetat turhan huolehtimisen.




Elämä on liian lyhyt hukattavaksi parin ylimääräisen kilon stressaamiseen.
Namaste!
xx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti