Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

maanantai 29. huhtikuuta 2013

5 pientä ruoka-annosta päivässä?

Toisin kuin aina hoetaan, että 5 pientä annosta päivässä muutaman tunnin välein on ainoa oikea tapa pitää nälkä ja kilot kurissa, ei välttämättä sovi kaikille. Uusi ajattelutapa on syödä itselle sopivalla tavalla – tarkoittaen että jos mieluummin haluaa syödä harvemmin ja enemmän kerralla, ei ole syytä pakottaa itseään tekemään toisin. Toki pienet ruoka-annokset monta kertaa päivässä pitävät verensokerin tasaisena ja näin ollen saattavat ehkäistä ilta-ahmimista. Mutta toisaalta, ainakin itsestäni on parempi syödä kunnolla, kun kerta syödään. Pienet annokset tekevät vain vihaiseksi, vähän kuin napostelisi koko ajan, mutta varsinaiset ateriat jäävät puuttumaan. Itse tulen syöneeksi enemmän, kun syön pieniä annoksia jatkuvasti, koska tällöin kropalla on koko ajan nälkä. Parempi on valmistaa kunnon ateria 2-3 kertaa päivässä, jolloin tuntee kylläisyyttä ja kropalla on myös aikaa ”levätä” ruokailujen välissä. Antaa rauhassa ruuansulatuksen työskennellä, eikä olla koko ajan tunkemassa sinne lisää tavaraa.
Olen muutaman kerran kokeillut syödä ”5 pientä ateriaa” -periaatteen mukaisesti, mutta se ei vaan omalla kohdallani toimi. Aterioiden määrällä ei ole niin suurta merkitystä, kuin meille uskotellaan, mutta millä on merkitystä, on aterioiden koko.  Hyvinvointivaltioiden ongelmana tänä päivänä on se, että välipaloista on tullut aterioita ja aterioista juhla-aterioita (tarkoittaen superisoja annoskokoja). Noin 30 vuotta sitten keskiverto nainen söi kerralla 360 kaloria, mutta tänä päivänä tuo lukema on kivunnut jo 580 kilokaloriin. 580 kaloria välipalasta?? Sillä ei ole merkitystä, tulevatko kalorit perunalastuista vai vaikkapa saksanpähkinöistä. Annoskokoja on tarkkailtava, mikäli haluaa pitää ylimääräiset kilot kertymättä vyötäisille.
Koska omat ruoka-annokseni koostuvat aika lailla kasviksista, joiden kanssa syön hyviä proteiineja ja rasvoja, voin hyvillä mielin syödä suurempia annoksia, kuin jos täyttäisin lautaseni perunalla, valkoisella pastalla tai riisillä. 2 annosta päivässä voi joskus olla riittävä, mikä tuli testatuksi Espanjassa asuessani pätkäpaaston muodossa. Pätkäpaasto (intermittent fasting), eli jaksottainen paastoaminen tarkoittaa sitä, että vuorokaudessa on tietyllä aikavälillä ns. ruokaikkuna, jolloin saa syödä ja muu aika paastotaan. Yleensä tämä ruokaikkuna sijoittuu iltapäivään/iltaan, jolloin yö ja aamu ollaan syömättä. Itse toteutin pätkäpaastoa niin että jätin aamiaisen väliin ja ikään kuin siirsin lounasta kello 16 alkavaksi. Syödä sai klo 16-24 (8h) välisenä aikana ja ravinnon tuli olla melko proteiinipitoista. Söin siis päivittäin myöhäisen lounaan ja illallisen, joten ruoka-annoksia kertyi päivän mittaan ainoastaan 2.
Tällainen syöminen sopi minulle hyvin ja tunsin itseni virkeäksi. Lisäksi jaksoin myös treenata. Lyhyet paastopätkät tehostavat sokeriaineenvaihduntaa ja paastotilassa elimistö erittää vireystilaa kohottavia hormoneja. Urheilijat pätkäpaastoavat mm. rasvaprosentin tiputtamiseksi. Se on myös hyvä tapa tiputtaa kiloja olettaen tietysti ettei kuitenkaan sorru ahmimiseen illalla. Oman kokemukseni perusteella voin suositella. Itsekin voisin kausiluontoisena joskus toteuttaa uudelleen. Tällä hetkellä tykkään aamupalastani liikaa, että jättäisin sen ja aamukahvini pois. Päivä ei koskaan ala kunnolla ilman isoa kupillista hyvää tummapaahtoista kahvia. Paastovaiheessa ei nimittäin ole tarkoitus juoda muuta kuin vettä:/
Esimerkki "rekkamiehen annoksestani" voisi olla vaikkapa tämä lemppariraaka-aineestani, lohesta tehty salaattiannos.


Lohisalaatti:
·         nippu pinaattia
·         muutama parsakaalin nuppu
·         tomaatti
·         kurkkua
·         porkkanaa
·         150-200 g lohta
·         tuoretta basilikaa
·         siemensekoitusta
Muistutus: Salaattiannos on kuin ravintoaineiden räjähdys lautasellasi;)
Lohisalaatti sopii hyvin myös vaikkapa vappupiknikille, jos kelit meitä sen verran suo, että sinne piknikille päästään. Itse ehdin jo aamulla valmistaa huomiselle vappuaaton brunssille raakasuklaakakkua. Sain kavereilta luvan tehdä mun ”hömpötysjuttuja” ja olen varma että kaikki tulee rakastamaan sitä. Vielä kun löytäisi ne haalarit ja valkolakin jostain niin vapunvietto voi alkaa..
Riemukasta vappua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti