Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

torstai 2. toukokuuta 2013

Stressiruokaa tenttiviikoille

BÄNG! Vappu on selätetty ja oli aika päästä takaisin urheilun pariin. En enää eilen nauttinut alkoholia, mutta hyviä vappuruokia senkin edestä ja aamulla oli sellainen fiilis, että ainakin energiavarastot olivat täynnä. Miksei siis hyödyntää sitä ja repästä oikeen kunnon rääkkitreeni heti aamupäivästä? Suuntasin siis salille valmiina puolen tunnin tykitykseen. Pyöräilystä sai hyvän alkulämmön ja päivän treeni oli crossfittaajille tuttu Filthy 50, joka meni seuraavasti:
50 box jump
50 jumping pull up
50 kettle bell swing (12 kg)
50 walking lunges
50 knees to elbows
50 push press (20 kg)
50 back extension
50 wall ball
50 burpees
50 double under

10 liikettä, jokaista 50 toistoa. Yhteensä siis 500 toistoa!! Olen viimeksi tehnyt kyseisen treenin varmaan vuosi sitten, joten asetin tavoiteajaksi alle 30 min. ja 24 minuuttiahan tasan sieltä tuli tulokseksi. Meinasin kuukahtaa burpee-hyppyihin ja voi olla että päästin itseni niissä liian helpolla. Jos joku olisi ollut vieressä kirittämässä, olisin varmaan saanut ne tehtyä lyhyemmässä ajassa, mutta tällä mennään.

Näin vapun jälkimainingeissa ajattelin kirjoittaa vielä pari sanaa stressiruuasta. Meillä ainakin varsinainen koulu loppui vappuun ja seuraavat pari viikkoa vietetään stressintäyteisiä tenttiviikkoja. Henkinen, psyykkinen ja fyysinen rasitus lisäävät kehon stressi- ja energiahormoni kortisolin tuotantoa. Esimerkiksi juuri kouluun ja tentteihin liittyvä stressi ja univaje ylläpitävät kortisolin liikaeritystä, minkä vaikutuksesta rasvaa kertyy erityisesti navan seudulle. Kortisolin pitkäaikainen liikatuotanto saa kehon varastoimaan rasvaa, jolloin vyötärön rasvakerros lisääntyy. Kortisolin korkea taso myös laskee rasvanpolttoa edistävien ja lihaskudosta ylläpitävien hormonien määrää kehossa. Nyt on siis hyvä aika kiinnittää huomiota ruokavalioon ja ehkäistä stressiä syömällä hyvää stressiruokaa. Ruokavaliolla kun on suuri vaikutus stressitasoon.

Jotkut ruoat rauhoittavat kehoa ja auttavat laskemaan kehon kortisolipitoisuutta, mikä taas auttaa vähentämään vyötärön seudulle kerääntynyttä rasvaa. Toiset ruoat taas voivat aiheuttaa stressitilan kehossa, nostaen kortisolipitoisuutta ja helpottaen rasvan varastoitumista kehoon.  Stressitasoa alentavia ruokia, jotka saattavat samalla auttaa pääsemään eroon ylimääräisestä rasvasta vatsan seudulla, ovat:

1.       mustikat; matala GI, pitävät verensokerin ja samalla energiatason tasaisena.
2.       vihreät kasvikset; parsakaali, tummanvihreä salaatti (esim. tammenlehvä-, roomansalaatti), pinaatti, parsa jne. Esim. 30 g pinaattia sisältää 40 % päivittäisestä megnesiumin tarpeesta ja parsakaali on täynnä stressiä lieventävää B-vitamiinia. Tässä mitä tummempi, sen parempi.
3.       keltaiset, punaiset, oranssit vihannekset; tomaatti, paprika, porkkana jne. sisältävät kuitua ja parantavat suolen toimintaa.
4.       kalkkuna; auttaa serotoniinin vapauttamisessa kehoon, mikä rauhoittaa ja antaa hyvänolon tunteen.
5.       vesi; jo lievä nestevaje stressaa kehoa.
6.       jogurtti; sisältää mineraaleja kuten kalsiumia, joka on tärkeä hermoille ja tasapainottaa stressin aiheuttamaa happopitoisuutta kehossa. Tässä luomu- ja luonnonjogurtti on paras vaihtoehto.
7.       rasvaiset kalat; kuten lohi sisältävät omega-happoja, jotka kontrolloivat kortisolin tasoa.
8.       tumma suklaa; mutta vain 1-2 palaa.
9.       mantelit, pistaasipähkinät, saksanpähkinät; sisältävät B- ja E-vitamiineja, jotka parantavat immuunisysteemiä (jota taas stressi heikentää). Pähkinöitä on kuitenkin syytä nauttia kohtuudella niiden suuren energiapitoisuuden takia. Pieni kourallinen päivässä riittää.
10.   avocado; alentaa verenpainetta ja tyydyttää makeanhimon sen ”kermaisuuden” takia.
11.   cantaloupe-meloni; sisältää paljon C-vitamiinia, joka on täydellistä taistelussa stressiä vastaan.
12.   naudanlihapihvi; rautaa, sinkkiä, B-vitamiinia.. mutta vain 1-2 kertaa viikossa.

Siinä vähän listaa hyvistä stressiruuista, eli ruuista jotka auttavat stressin selättämisessä ja ehkäisevät rasvan kertymistä vyötärölle. Kun vielä vältät seuraavia pahiksia, olet matkalla tiukempaan bikinivatsaan;)

1.       alkoholi
2.       liika kahvi (liika kofeiini stressaa kehoa, maltillinen kahvinjuonti on taas suotavaa)
3.       prosessoidut juomat kuten limpparit
4.       kaupallinen suola (esim. ruususuola sisältää terveellisiä mineraaleja)
5.       prosessoidut maitotuotteet kuten halvat juustot ja vähäkaloriset jogurtit
6.       lisä- ja säiltöntäaineet
7.       liika sokeri
8.       liika vehnä ja gluteiini

xx



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti