Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Viimeinen rutistus

Ylimääräisten kilojen karistamisessa on kyse yksinkertaisesta matemaattisesta laskutoimituksesta. Kun ihminen kuluttaa päivän aikana enemmän energiaa, kuin ruoasta saa, hän laihtuu. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään syömisestä, vaikka sillä tietenkin on painonhallinnan kannalta suuri merkitys, vaan myös oikeanlaisesta liikunnasta. Itse en mieluusti puhu laihduttamisesta, vaan pikemminkin kiinteytymisestä. Kiinteä lihaksikas kroppa = kaunis, hyvin toimiva kroppa, jossa aineenvaihdunta hyrrää J
Faktat faktoina. Elämme kohta puoliin huhtikuun puolta väliä ja kesä on kovaa vauhtia saapumassa toivottavasti myös tänne Suomeen (vaikka ihan siltä ei vaikutakaan tällä hetkellä, kun maa täynnä lunta ja auringosta ei tietoakaan). Mutta sieltä se tulee ja jokainen varmasti haluaa nauttia kesästä ja siinä sivussa omasta kropastaan, kun on aika hankkiutua eroon pitkistä talvivaatteista. Olen puhunut jo jonkin verran terveellisestä syömisestä ja siitä, miten pienilläkin muutoksilla voi saada ihmeitä aikaan esim. vähentämällä sokerin ja prosessoitujen tuotteiden syömistä.
Voisin tässä kohtaa sanoa, että aikaa kesään on vajaa pari kuukautta ja siinä ajassa jokainen voi saada kroppansa kuntoon syömällä rahkan aamulla, rahkan illalla ja vähän salaattia ja kanaa väliin päivällä, mutta ei. En halua rohkaista ketään tällaiselle dieetille. Niin kuin sanottua, en usko dieetteihin. Varmasti 6-8 viikkoa syömällä rahkaa ja treenaamalla 8 kertaa viikossa saa tuloksia aikaan, mutta samalla ruokavaliosta jää puuttumaan tärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja kuituja. Kyllä, varmasti nekin saisi purkista, mutta parempi vaihtoehto on aina saada ravintoaineet rehellisestä ruoasta, ei purkista man made -kapselien muodossa. Tällaisella dieetillä elimistö suorastaan huutaa ravintoaineita ja makeanhimoa ei voi välttää. Jatkuva sokerin himo tekee dieetistä vaikean ylläpitää, eikä se edes ole hauskaa, kun ei pysty ajattelemaan muuta kuin ruokaa. Lisäksi varsinkin iltaisin heikompi voi retkahtaa ahmimaan, kun kroppa on nääntymistilassa ja makeanhimo vie ylivallan.
Jos tavoitteenasi ei ole fitness-kunto ja kilpailut, tällaista dieettiä ei kannata noudattaa. 6-8 viikkoa pystyy varmasti elämään kurinalaista elämää ja treenaamaan säännöllisesti, mutta dieetin loputtua monesti ajautuu takaisin entisiin elämän tapoihin ja tiukan dieetin jälkeen saattaa antaa itselleen luvan syödäkin enemmän mitä ennen. Jos laihdutuksessa on samalla menettänyt lihasta, paino tulee vielä helpommin takaisin, kun on vähemmän lihaksia kuluttamassa energiaa ja aineenvaihdunta on hidastunut.
Ei ei ei. Avain täydelliseen kroppaan ja tasapainoiseen elämään ei ole dieeteissä ja jojoiluissa, vaan terveellisessä syömisessä, jokapäiväisissä valinnoissa, 24/7, 12 kuukautta, 365 päivää vuodessa. Tasapainoinen elimistö on tyytyväinen sille tarjoiltuun ravintoon, se ei himoitse puhdistettuja sokereita, eikä näin ollen syömistä tarvitse koko ajan miettiä. Kun tähän yhdistää viisaan liikkumisen (ei jatkuvan pakkotreenaamisen, jossa kehon stressitaso on korkealla), tuloksia syntyy. Kroppa kiinteytyy ja voi kaiken kaikkiaan paremmin. Hyvä olo näkyy ulospäin. Se näkyy ihmisen olemuksessa, ihossa, hiuksissa, kynsissä jne. Tätä ajatusmaailmaa noudatan itse ja haluan jakaa sitä myös muille. Tuloksiin pääsy tosin vie aikaa, kauemmin kuin 6-8 viikkoa, mutta tasapainoon päästyään on helppo pitää tuloksia yllä.
Laihduttaminen ja miinuskaloreilla eläminen syö monesti lihasta kropasta. Kropassa on olemassa kolmen tyyppisiä lihaksia: hitaita, nopeita ja räjähtävän nopeita, joista viimeisiä ei juurikaan käytetä muutoin, kuin räjähtävän nopeissa liikkeissä esim. täysillä juoksemisessa. Juurikin nämä lihakset ovat vaarassa menehtyä laihduttamisen aikana, mikäli niitä ei käytetä. Siksi miinuskaloreilla eläessä olisi tärkeää tehdä maksimaalista harjoittelua ajoittain ja aktivoida näitä lihaksia. Muutoin taloudellinen kroppamme ajattelee, ettei niitä tarvita ja näin ollen hajoittaa ne energiaksi..
No mutta sieltä se kesä nyt kovaa vauhtia on tulossa ja sen kunniaksi haluan jakaa oman rasvanpolttajani, nimittäin helpon ”viimeistelijän” varsinaisen treenin lopuksi. Ajatus sen takana on yksinkertainen: tehostaa energian kulutusta nopeasti kohottamalla sykettä treenin lopuksi. Se on pienen pieni lisä jokaiseen treenikertaan tai vaikka vaan yhteen;) Tee neljä seuraavaa liikettä circuit-tyyppisesti aina 30 s. työtä ja 10 s. lepoa väliin. Toista kaikki neljä liikettä kerran. Tavoittele maksimaalista nopeutta. 
1.       nopea syväkyykky (ns. ilmakyykky, ilman painoja, niin nopeasti kuin mahdollista)
2.       burpee-hyppy (punnerruksella tai ilman)
3.       mountain climber
4.       tuck jump 
Vinkki:
Hyvät, terveelliset elämäntavat ovat elämän kestävä valinta. Sitoutuminen on avain menestykseen – älä koskaan luovuta, ihan sama mitä vastaan tuli, jatka yrittämistä.

Ihanaa kesän odotusta!<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti