Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Emäksinen kroppa - tasapainoisempi kroppa

Ihmiset syövät yleisesti liikaa kehoa happamoittavia ruoka-aineita. Mitä enemmän syömäämme ruokaa on prosessoitu, sitä enemmän se happamoittaa elimistöämme. Taas yksi syy lisää prosessoidun ruoan välttämiseen. Kehoa happamoittavat esimerkiksi liha, maitotuotteet ja kananmunat, viljatuotteet, useimmat hedelmät, hiilihappoa sisältävät juomat, (tuore)mehut, kahvi, tee ja sokeri. Koska syödyn ruoan lisäksi myös ympäristön saasteet, tupakansavu, lääkkeet, stressi ja kova fyysinen harjoittelu (tuottaa elimistöön maitohappoa) happamoittavat kehoa, en yhtään ihmettele että useimpien ihmisten pH-tasapaino laskee alle 7 (arvon ollessa alle 7, neste on hapanta ja yli 7, emäksistä). Elimistö alkaa happamoituneena tuottamaan bakteereja. Se ikään kuin sairastuttaa itse itseään. Kehon happamoituminen voi aiheuttaa mm. väsymystä, ruoansulatusongelmia ja ennenaikaista ikääntymistä. Kehon saattaminen lievästi emäksiseen tilaan sitä vastoin auttaa meitä pysymään entistäkin terveempinä.
Tie tasapainoisempaan, terveempään kehoon on lisätä ruokavalioon emäksisiä ruokia ja taas vähentää happamien ruokien saantia. Happamat ruoat stressaavat kehoa ja häiritsevät kauniiden, kiinteiden lihasten kehitystä. Suuret määrät hapanta ruokaa myös ”tulehduttaa” kehoa ja erityisesti suolta. Merkkejä, jotka viittaavat liian happamaan kehoon voivat olla:
1.       turvonnut vatsa
2.       jatkuvat vaikeudet ruoansulatuksen kanssa (Australiassa puhuttiin paljon IBS:stä: Irritable Bowel Syndrome)
3.       koko ajan flunssa tai ”vähän kipeenä”
4.       alhainen energiataso
5.       päänsärkyä
6.       nivelkipua jne.
On kuitenkin muistettava että jotkut happamatkin ruoat ovat hyviä ja tarpeellisia, siksi en sano että olisi tarpeen syödä VAIN emäksisiä ruokia. Emäksisiä ruokia tulisi kuitenkin syödä enemmän kuin happamia esim. jokaista proteiiniannosta kohden 2 annosta kasviksia tasapainottamaan. Elimistöllä on kyky myös itse tasata ruoan happamuutta tai emäksisyyttä, mutta miksei sitä voisi vähän tässä hommassa avittaa:)
Alkalisoivia eli emäksisöiviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi:
·         kasvikset (erityisesti lehtivihreää sisältävät kasvit toimivat emäksisen ruokavalion perustana)
·         juurekset (ei peruna)
·         sitruuna, lime, greippi
·         avocado
·         quinoa, tattari, hirssi, speltti
·         kookos
·         erilaiset idut
·         hyvät kylmäpuristetut öljyt ja suola (esim. ruususuola)
Veden juomisesta puhutaan paljon aina painonhallinnan tai erilaisten dieettien yhteydessä. Hanavesi on kuitenkin kehoa happamoittavaa, joten sen juominen ei auta kehon emäksisöimisessä. Veden emäksisyyttä voi nostaa laittamalla litraan vettä noin 1-2 tl ruokasoodaa tai hankkimalla vedensuodattimen. Mitä liikuntaan tulee, on emäksisellä ravinnolla joissain tapauksissa havaittu myös suoraa suorituskykyhyötyä, mutta tälle väitteelle ei taida olla olemassa todellista tieteellistä pohjaa. Mitä nyt tutkimukset yleensäkin kertovat yhtenä päivänä yhtä ja toisena päivänä toista. Kaikella syömisellä ja tekemisellä on vähintäänkin yhteys syöpään, mutta eihän elämää voi elää jatkuvasti vaihtuvien tutkimustulosten perusteella. Itse kannatan erilaisten vaihtoehtojen kokeilemista ja sitä kautta oman hyvän olon ja tasapainon löytämistä. Emäksinen ruokavalio toimii ainakin omalla kohdallani;)

Hedelmien syönnissä on muistettava kohtuus - ne sisältävät paljon sokeria ja myös happamoittavat kehoa.

Muistutus: Kuuntele kehoasi. Miltä syömäsi ruoka saa olosi tuntumaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti