Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Quinoa, inkojen kulta

Hehkutan aina quinoan käytöstä ruokavaliossa sen monipuolisuuden ja ennen kaikkea terveellisyyden takia. Seuraavassa pikku tietopläjäys tästä inkojen kultanakin tunnetusta jyväsestä:
Quinoa on oikeastaan siemen, mutta sitä voidaan käyttää jyvien tavoin riisin, pastan, couscouksen jne. tilalla ruuissa. Inkat käyttivät quinoaa jo 5000-7000 vuotta sitten. Viime aikoina quinoan suosio ”terveysruokana” on maailmalla kasvanut, eikä ihme, sillä se sisältää paljon kuitua ja kaikki tarvittavat aminohapot, joita ihmiskeho ei itse pysty valmistamaan. Toisin sanoen se on täydellinen proteiini, joka sisältää myös paljon kalsiumia, magnesiumia, B-, E- ja A-vitamiinia, sekä enemmän rautaa, kuin mikään muu jyvä. Quinoa on myös hyvä omega 3 ja 6 rasvahappojen lähde. Mikä parasta, se on gluteeniton ja elimistön helppo sulattaa. Jos minulta kysytään, täydellistä ravintoa urheilijalle ja siksi hehkutankin quinoan käytön puolestaJ
Quinoaa on helppo käyttää keitoissa ja salaateissa, tehden niistä samalla ”ruokaisampia”. Siitä voi myös valmistaa proteiinipitoisen puuron aamulla perus kaurapuuron tilalla. Kaurapuuro on sinänsä hyvä aamiaisvaihtoehto, mutta vaihtelu virkistää. Jyvät on syytä muistaa huuhdella ennen käyttöä. Itse kylläkin liotan pari tuntia ja lopuksi vielä huuhtelen ennen käyttöä.
Voit vapaasti varastaa seuraavan namiakin namimman puuroreseptin:
·         1 dl quinoaa (huuhdeltuna)
·         1dl kookosmaitoa
·         1 dl vettä
·         (pakaste)marjoja maun mukaan
·         muutama pähkinä murskattuna
·         2 tl hunajaa päälle
Pienessä kattilassa kiehauta (suurella lämmöllä) quinoa kookosmaidossa ja vedessä. Alenna lämpöä ja anna quinoan valmistua n. 10-15 min. Puuro on valmista, kun neste on haihtunut ja jyväset ovat ”avautuneet”. Laitapa valmiin puuron päälle vielä marjoja/banaania, muutama pähkinä ja hunajaa ja nauti!
Aamuisen salitreenin jälkeen maistui iso annos puuroa.

Toinen lemppari quinoa-reseptini sopii hyvin vaikkapa lounaaksi.
Kerta-annos:
·         vajaa 1 dl quinoaa (huuhdeltuna ja kevyesti kiehautettuna)
·         nippu rucolaa
·         100 g kanaa
·         tomaattia/kurkkua/kesäkurpitsaa jne.
·         aurinkokuivattua tomaattia
·         sitruunanmehua ja mustapippuria maustamiseen

Jos salaatista haluaa tehdä "ruokaisamman", quinoa sopii siihen hyvin. Tässä versiossa quinoa on jätetty pois.
Muistutus: Mitä enenmmän tuoretta laitat ruokaasi, sitä maukkaampaa se on! xx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti