Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Älä stressaa!

Jokainen tietää sen paniikinomaisen tunteen, kun olemme peloissamme, vihaisia, huolestuneita, kireitä.. Keho täyttyy adrenaliinilla ja stressihormoni kortisolilla. Adrenaliini pitää meidät valppaina ja valmistaa kehoa tiukan paikan tullen joko juoksemaan tai taistelemaan. Tämä kaikki on peruja luolamiesajoilta, kun ihminen vielä eli luonnossa ja joutui kohtaamaan siellä erinäköisiä vaaroja. Stressi on siis osa ihmisen suojausmekanismia. Kortisoli auttaa kehoa vapauttamaan sokeria verenkiertoon nopeaa energiantarvetta varten, mikä tuli tarpeeseen aikoinaan kun ihmisen oli juostava pakoon villieläimiä.
Ajat ovat tosin muuttuneet luolamiesajoista, mutta kehomme toimii edelleen samalla mekanismilla. Pitkäaikainen stressi, joka on yleistä modernin, kiireisen elämän takia, tekee kehollemme hallaa. Adrenaliini ja kortisoli ovat rasvaa varastoivia hormoneja ja verenkiertoon, stressin takia, vapautuva sokeri muuttuu lopulta rasvaksi, kun sitä ei enää käytetä metsässä juoksemiseen. Adrenaliini ja kortisoli saavat meidät myös himoitsemaan sokeripitoisia ruokia. Stressi kasvattaa rasvavarastoja erityisesti vatsan alueella, joten stressaajan on vaikea saada litteää vatsaa. Vähän stressaavalla ihmisellä vuorostaan ei ole näitä rasvaa varastoivia hormoneja kehossaan jatkuvasti häiritsemässä kehon toimintaa ja tasapainoa. Ei korkeaa verensokeria, eikä jatkuvaa makeanhimoa. Mitä tähän voisi sanoa? No ainakin sen, että loma on tärkeä stressin ehkäisijä;)
Myönnän itse olevani stressaaja. Kun on koko ajan menossa ja täyttää kalenterinsa kaikenmoisilla menoilla, ei ole tarpeeksi aikaa hengähtää ja vain olla. Ongelma on siinä, että koko ajan on tehtävä jotain. Oleminen liitetään yleensä laiskuuteen, eikä sitä sallita itselle. Myös monet ystäväni syyllistyvät samaan ja kun heiltä kyselee kuulumisia, saa vastaukseksi yleensä huokailuja että ”kiirettä on pitänyt ja ollut kauhea stressi, nukkuakaan en ole ehtinyt”?? Kiire, stressi, univaje – nekö tänä päivänä ovat merkki ahkeruudesta ja onnistumisesta? Voi olla, mutta niillä ei ole mitään tekemistä oman hyvinvoinnin huolehtimisen kanssa.
Stressi saa ihmisen epätasapainoon, eikä elämästä pysty nauttimaan stressaantuneena..kun deadlinet painaa päälle ja on jatkuvasti ylisuoritettava. Kaiken lisäksi on elettävä kurjan stressivatsan ja yleisen pahan olon kanssa. Stressin ja kaiken sen tuoman pahan ehkäisemiseksi on osattava rentoutua. Helpommin sanottu, kuin tehty, tiedän. Itselläni on tapana ottaa aika ajoin pidempi aikalisä, talvella paeta kylmyyttä ja pimeää useammaksi viikoksi johonkin lämpimään, samalla täyttää D-vitamiinivarastoja. Olen onnekas, että minulla on toinen koti Australiassa, jonne voin paeta tiukan paikan tullen. Ja mikä parasta, kun meillä on talvi, täällä on kesä. Tämä taitaa olla jo seitsemäs viikko ”laiskuutta” haha.
Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta/varaa/aikaa lähteä pois. Tästä syystä ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää pystyä rentoutumaan myös kotona. Ottaa hetki aikaa itselle, ei suorittaa koko ajan, eikä ehdoin tahdoin tehdä elämästä kiireistä täyttämällä kalenteria turhilla menoilla. Joskus on yksinkertaisesti parempi sanoa ei.
Ei vain stressi itsessään, mutta myös vääränlainen ravinto tekee meistä stressaantuneita. Vääränlaisella ravinnolla tarkoitan tässäkin puhdistettua sokeria ja prosessoitua ruokaa (ks. aiemmat postaukset aiheesta). Kehon stressitaso nousee, kun verenkiertoon vapautuu sokeria ravinnosta liian paljon ja liian nopeasti. Mitä enemmän stressaa, sitä enemmän tekee myös mieli sokeripitoisia, prosessoituja ruokia, mikä taas kasvattaa kehon stressitasoa entisestään.
Lopeta siis ruokkimasta kehoasi stressaavalla ruoalla ja vähennä stressitasoasi seuraavan tenttiviikon koittaessa näillä ihanuuksilla:
·         marjat, erit. mustikat
·         vihreät kasvikset (parsakaali, pinaatti, tummanvihreä salaatti.., mitä tummempi sen parempi)
·         kalkkuna
·         avocado
·         pähkinät
·         tumma suklaa (HUOM. 1-2 palaa, ei koko levyä!!)
Stressittömän elämän puolesta<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti