Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Prosessoitua ruokaa siellä täällä, kaikkialla

Prosessoitu ruoka on tehtaassa tehtyä. Tällainen ruoka on riisuttu sen luonnollisesta tilasta ja sitä vastoin pumpattu täyteen keinotekoisia aineita. Kaikki valkoisesta leivästä kastikkeisiin ja maitotuotteisiin ovat prosessoitua ruokaa. Sitä on kaikkialla, mikä tekee sen välttämisestä vaikeaa, muttei suinkaan mahdotonta. Jotkut prosessoidut ruoat ovat toisia parempia. Joten omilla valinnoilla on tässäkin suhteessa suuri merkitys.
Syön itse kaiken ruokani mahdollisimman plainina. Eli en koskaan syö valmiita pasta- tai salaatinkastikkeita puhumattakaan valmiista marinadeista, jotka ovat kaikki täynnä sokeria ja keinotekoisia man made -aineita. Mikäli on suuri kastikkeiden ystävä, eikä jaksa nähdä sitä vaivaa että tekisi kastikkeensa itse, tai vaihtoehtoisesti söisi ruokansa kuivana, suosittelen tässäkin ostamaan kastikkeet luomuna. Luomupastakastike, vaikkapa esimerkiksi, sisältää vain pari ainesosaa, joten se on parempi vaihtoehto, kuin tavallinen sweet and sour -kastike, joka on tehty kymmenestä eri ainesosasta. Mitä vähemmän elintarvikkeessa on ainesosia, sen lähempänä se on luonnollista tilaansa, eli sitä parempi ja terveellisempi vaihtoehto.
Pahimpia prosessoituja ruokia, joita olisi syytä pyrkiä välttämään kaiken kaikkiaan, ovat:
·         valkoinen leipä, pasta ja riisi
·         tölkkiruoat
·         prosessoidut lihat (esim. salami)
·         aamiaismurot
·         kaupan valmisruoat, myös pakasteruoat
·         kaupasta paketeissa ostettavat kakut, keksit, muffinssit jne.
·         suklaa, karkit, sipsit..
Prosessoitu ruoka valmistetaan yleensä lämmittämällä niin, että arvokkaat vitamiinit, mineraalit ja ruoan kuitupitoisuus ovat vähentyneet merkittävästi tai kadonneet kokonaan. Tuore ruoka on tästä syystä parempi vaihtoehto, kuin purkkiruoka, joka yleensä sisältää makeutus- ja väriaineita, jotka taas tekevät elintarvikkeesta näyttävämmän tai pitkäkestoisemman. Erityisesti trans-rasvoja, joita on valmiskakuissa, kekseissä ja muffinsseissa, olisi syytä välttää. Myös vähärasvaiset maitotuotteet, kuten jogurtit saattavat sisältää trans-rasvoja. Joten aina aina aina, osta tavallisia jogurtteja, ei sokerittomia tai vähärasvaisia, ja mieluiten luonnonjogurttia ilman makuja ja makeutusaineita. Ota mieluummin kalorit, kuin kaikki ne keinotekoiset aineet, joita vähärasvaisiin maitotuotteisiin tungetaan.
Prosessoituja hiilihydraatteja olisi myös syytä välttää (useimmat leivät, pasta ja riisi). Kannatan hiilareiden syömistä. Ne ovat ihmisen tärkeä energianlähde. Ilman niitä ei jaksa pysyä energisenä, selviytyä arjen askareista, eikä varsinkaan liikkua. Mutta myös hiilarit on parasta syödä niiden luonnollisessa muodossaan tarkoittaen kasviksia ja hedelmiä. Itse rakastan hirssiä, tattaria ja quinoaa, jotka kaikki sisältävät paljon ravintoaineita. Valkoisen riisin sijasta suosittelen villiriisiä tai tummempaa, valkoista vähemmän prosessoitua, riisiä. Ruisleipä on myös hyvä hiilarilähde, ja sitähän me suomalaiset rakastamme.
Tavallisessa pastassa on myös paljon vehnää, joka muuttuu ihmiskehossa nopeasti sokeriksi, ja liika sokeri edelleen rasvaksi. Pasta sisältää myös gluteiinia, joka voi olla vaikea sulattaa ja aiheuttaa epämukavaa turvotusta. Tästäkin syystä suosittelen tavallisen pastan tilalle hirssipastaa, tattarinuudeleita tai quinoaa – nämä kaikki kun ovat gluteenittomia.
Olin ennen muroaddikti. Saatoin syödä kuivia muroja suoraan paketista, eikä mikään ollut parempi tapa aloittaa aamua, kuin kunnon annos mysliä pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä. Päälle vielä pari hedelmää ja rasvatonta jogurttia kaikkine makeutus- ja väriaineineen. Wow.. aikamoinen sokeripiikki heti aamuun. En ihmettele yhtään että jo parin tunnin päästä nälkä kurni vatsaa.
Useimmille meistä vehnän, esim. murojen tai paahtoleivän, syönti aamulla on vain tapa, jolle ei oikeasti löydy järkevää selitystä. Lihakarjaa ruokitaan vehnällä, koska se on halpaa ja nostaa niiden painoa. Mietipä sitä. Jopa ns. terveelliset aamiaismurot eivät välttämättä ole niin terveellisiä, kuin ne väittävät. Jos muropaketti pitää sisällään paljon joko vehnää, sokeria tai suolaa, jätäpä kaupan hyllylle ja kokeile mieluummin vaikkapa lohta, kananmunia, pinaattia tai avocadoa. Saattaa kuulostaa alkuun oudolta, mutta kannattaa kokeilla. Oma, pitkäaikainen aamiaislempparini on tattarituorepuuro marjoilla. Tässä pari esimerkkiä uusista aamiaiskokeiluistani.  

Lohta, avocadoa, mozzarellajuustoa, saksanpähkinää..





Poached eggs, veggies..

Kananmunaa, pinaattia, avocadoa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti