Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Syö itsesi energiseksi!

Ravintorikas ruoka, vitamiinit ja mineraalit. Voisin puhua niistä vaikka kuinka paljon.
Monesti huono ravitsemus liitetään aliravitsemukseen ja laihoihin ihmisiin, mutta todellisuudessa myös monet ylipainoiset ihmiset ovat huonosti ravittuja. Tällä tarkoitan sitä, että hyvin energiarikas ruokavalio (paljon rasvaa ja sokeria sisältävä) ei sisällä paljoa kropan tarvitsemia vitamiineja ja mineraaleja. Siksi ylipainoisilla ihmisillä on koko ajan nälkä, toisin sanoen vitamiinien puute. Hyvin ravittu kroppa ei sitä vastoin ole nälkäinen. Hyvin kootun ruoka-annoksen (esim. paljon vihanneksia, hyvä proteiinin lähde; grillattu kana ja hyvälaatuinen rasva; avocado, neitsyt oliiviöljy, pähkinät jne.) jälkeen on kylläinen olo, eikä tee edes mieli sokerisia jälkiruokia.
Toisin on tilanne hampurilaisen ja ranskalaisten jälkeen, koska tällainen ruoka jättää kropan vitamiinien puutostilaan. Paljon rasvaa ja sokeria sisältävä ruoka myös väsyttää, kun keholta kuluu paljon energiaa ruoan sulattamiseen. Tämä energia on pois muulta toiminnalta. Esim. koulussa suuren pasta-annoksen (sisältää ”tyhjää energiaa”; valkoinen vehnä ja sokeri) syötyään, tuntee monesti itsensä väsyneeksi, eikä millään jaksaisi lähteä takaisin lukupuuhiin.
Puhdas ruoka tarkoittaa ruoka-aineita, jotka eivät ole paljoa muuttaneet muotoaan niiden luonnollisesta tilasta (hedelmät luonnollisessa muodossaan, vrt. perunalastu, joka ei juurikaan muistuta perunaa). Toiseksi puhtaaseen ruokaan ei ole lisätty säilöntä-/väriaineita, joten ne eivät säily viikkoja. Tällaiset ruoka-aineet eivät myöskään sisällä montaa ainesosaa, eivätkä sisällä aineita, joita on vaikea tunnistaa tai lausua (ks. etiketti). Puhdas ruoka ei saa oloa huonovointiseksi (turvonnut olo, ilmavaivat..). Ja mikä tärkeintä, puhtaiden ruoka-aineiden syömisen jälkeen on kylläinen ja hyvä olo. Helpointa on ehkä ajatella, että puhdas ruoka joskus juoksi, lensi, ui tai kasvoi maasta. Jos ei, niin jätä mieluiten syömättäJ
Taisin jo aiemmin mainitakin luomuruoan. Luomuruoassa on yleisesti vähemmän ”myrkkyjä” (torjunta-aineita ja muita lisäaineita), koska viljelytavat ovat tarkemmin säänneltyjä eikä luomukarjallekaan syötetä ihan mitä tahansa, halvinta rehua. Luomuruoassa on myös enemmän vitamiineja ja mineraaleja, koska esim. hedelmien annetaan rauhassa kasvaa, joten niillä on enemmän aikaa imeä itseensä ravintoaineita luonnosta, maasta, auringosta.. kuin massatuotannossa tuotetuilla ei-luomuhedelmillä.
Syömällä siis luomutuotteita, saa enemmän ravintoaineita vähemmästä määrästä ja lisäksi välttyy ylimääräisiltä myrkyiltä. Kuvittelepa vaikka supermarketin vahapintaisia, kiiltäviä omenoita. En halua edes tietää, kuinka paljon ylimääräistä niissä on. Herkullinen ulkonäkö voi monesti pettää ja hyllyikää näillä tuotteilla riittää. Seuraavaksi kun siis astelet supermarketiin, vilkaisepa huviksesi luomuomenoita. Ne eivät ehkä näytä yhtä herkullisilta kuin vahaomenat, mutta lupaan, että ne sisältävät paljon enemmän kropalle hyvää tekeviä vitamiineja.
Energiaboostia vihersmoothiesta: 
½ nippu tummanvihreää salaattia
½ rasia/nippu pinaattia
3-4 vartta lehtiselleriä
1 luomuomena
1 luomupäärynä
1 banaani
vettä
sitruunamehua
persilja (vaihtoehtoinen)
2 rkl spirulinalevä-jauhetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti