Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Myrkytöntä elämää

Toivottavasti kaikilla oli rentouttava viikonloppu. Nyt maanantain ja uuden viikon kunniaksi, ajattelin puhua hieman "myrkyistä", joille kehomme altistuu jatkuvasti ja jotka vaikeuttavat kehoamme toimimaan sen parhaalla mahdollisella tavalla. Jos siis olit viikonloppuna viihteellä, joit siiderin tai kaksi ja ehkäpä eilen söit krapulaasi kunnon pikaruokaa, on tänään hyvä päivä antaa elimistölle breikki ja auttaa sitä puhidistautumaan ylimääräisistä myrkyistä. 
Alkuun muutama sana vapaista radikaaleista: Vapaita radikaaleja muodostuu sekä sisäisesti, elimistön omissa hapettumisreaktioissa, että ulkoisesti (tupakansavu, saasteet, kemikaalit jne.). Radikaalien aiheuttama vaurio voi kohdistua elimistön omiin soluihin ja mikäli solun antioksidanttipuolustus ei ole kunnossa, saattaa se tuhoutua.
Puhun tässä kohtaa yleisesti ”myrkyistä”, joilla tarkoitan mm. saasteita, kemikaaleja, prosessoitua ruokaa, jotka tavalla tai toisella pääsevät elimistöömme aiheuttaen siellä haittaa. Keho varastoi näitä myrkkyjä rasvasoluihin. Kun ihminen laittaa itsensä dieetille ja alkaa sen myötä menettää rasvaa kehostaan, aiemmin rasvasoluissa majailleet myrkyt pääsevät valloilleen aiheuttaen huonovointisuutta, väsymystä, päänsärkyä.. Kaikki nämä oireet siis kielivät kehon ”myrkkypitoisuudesta”. Tällainen kroppa ei toimi 100 %, eikä rasvasta eroon pääsy ole helppoa, koska keho ikään kuin yrittää pitää kiinni rasvasoluista, jonne se voisi varastoida myrkyt.
Saadakseen kiinteän, rasvattoman ja ennen kaikkea hyvin toimivan kropan on siis pystyttävä puhdistamaan keho ylimääräisistä myrkyistä. Niin kuin jo aiemmin mainitsin, myrkyiltä on mahdoton suojautua kokonaan, koska niitä on ilmassa, jota hengitämme, kosmeettisissa aineissa, joita käytämme jne., mutta myrkkypitoisia ruokia voi omilla valinnoilla välttää ja sen sijaan auttaa kroppaa taistelemaan niitä vastaan syömällä puhdasta ruokaa. Samalla rasvasta eroon pääsy helpottuu ja koko keho ja elimistö toimii yleisesti paremmin. Toisin sanoen, on TASAPAINOINEN.
Pyri välttämään näitä:
·         valkoinen (puhdistettu) sokeri
·         alkoholi
·         liika kofeiini
·         virvoitusjuomat (prosessoidut juomat)
·         prosessoidut ruoat
·         stressi (stressihormoni kortisoli)
Sen sijaan helli kehoasi ja elimistöäsi puhtaalla ruoalla (ks. aiempi postaus). Takaisin antioksidanttipuolustukseen. Antioksidantit ovat niitä aineita, jotka suojaavat soluja vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita vastaan. Vapaat radikaalit vahingoittavat soluja ja täten myös vanhentavat. Antioksidantit, joita on erityisesti värikkäissä vihanneksissa ja hedelmissä, hidastavat ikääntymistä. Tarvitseeko sanoa enempää?
Simply put: Go for antioxidants!!
Suomessa on helppo nauttia antioksidanttipitoisia marjoja; mustikoita, mansikoita, vadelmia, mustaherukoita.. Talvellakin niitä on hyvin saatavilla, vähintäänkin pakkasessa. Madridissa asuessani en kaivannut mitään muuta yhtä paljon, kuin marjoja. En löytänyt ainoastakaan supermarketista pakastemarjoja ja tuoreitakin oli todella huonosti tarjolla. Odotin niin pääsyä kotiin jouluksi, ja samalla marjatankkausta;)

Suurta herkkua! Nam nam!
Kohti puhtaampaa tasapainoista kehoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti