Elä kehosi kanssa, älä sitä vastaan. Kuuntele, mitä sillä on kerrottavana.

torstai 14. maaliskuuta 2013

Pari sanaa alkoholista

Viikonloppu lähestyy taas kovaa vauhtia ja ehkäpä tiedossa on juhlimista tai muuta irtiottoa, johon kuuluu myös alkoholipitoisia juomia. Who knows. Mutta jos olet päättänyt jo aloittaa kesäkunnon metsästyksen tai muuten vaan etsit tietä parempaan, tasapainoiseen itseesi, kiinnitä huomiota alkoholin kulutukseesi.
Minusta elämä on parempaa ilman sen suurempaa alkoholilla läträämistä. Kuka voi oikeasti sanoa nauttivansa humalassa riekkumisesta (varsinkin jos ei seuraavana päivänä muista, mitä tuli tehtyä) tai seuraavan päivän päänsärystä, huonovointisuudesta ja voimattomuudesta nousta sängystä ylös ennen iltapäivää. Here goes..
Alkoholi ei oikeastaan ole muuta, kuin myrkkyä ihmiskeholle. Se stimuloi estrogeenin (naishormonin) tuotantoa, joka taas osaltaan vaikuttaa rasvan varastoitumiseen. Alkoholi vähentää lihasten kehitystä. Mitä enemmän ihmisellä on lihaksia kehossaan, sitä enemmän energiaa kuluu päivän mittaan. Lihaksikas, hyvin toimiva kroppa = kiinteä ja upea kroppaJ
Alkoholin nauttiminen laskee verensokeria. Tämä johtuu siitä, että alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta. Verensokerin laskun takia, alkoholia juodessa tekee mieli napostella sipsejä, karkkia, muuta juhlaruokaa.. mitä nyt tarjolla on. Joten kosteana iltana tulee helposti syötyä kaloreita reilusti yli tarpeen. Humalassa ei muutenkaan kiinnitä paljoa huomiota siihen, mitä suuhunsa laittaa. Puhumattakaan seuraavan päivän krapulasta ja himosta rasvaiseen ruokaan.
Maksa on rasvaa polttava elin. Kun kehossa on alkoholia, maksalla on kiire polttaa se pois, se kun on myrkkyä, joka on saatava kehosta pois mitä pikemmin. Tämä kaikki on pois päivän mittaan syötyjen kaloreiden polttamisesta. Alkoholi siis hidastaa ruoansulatusta. Ei ole olemassa terveellistä alkoholia. Toki punainen viini on valkoista hieman terveellisempää, mutta siinäkin on niin vähän antioksidantteja, että parempi syödä tummia viinirypäleitä suoraan sellaisenaan.
Alkoholi varastoi rasvaa kehoon, kuormittaa maksaa ja lopulta tekee meistä ryppyisiä, koska se sisältää paljon sokeria.
Jos alkoholia on kuitenkin syystä tai toisesta juotava, tässä pari vinkkiä pahiksista parhaimmista:
·         vodka ja kivennäisvesi, sitruunan/limen mehulla
·         gin tonic (ei sis. hiivaa, vain vähän kaloreita)
·         vodka tuorepuristetulla mehulla (en tarkoita kaupan valmista sokerilitkua, vaan itse puristettua)
·         punaviini
·         vodka ja hedelmä smoothie (puhdas alkoholi yhdistettynä hedelmien ravintoaineisiin ja kuituun)

Caña olutta maistui Espanjassa:)

Pahimpia alkoholeja ovat kaikkien rakastamat olut, siideri ja viini – täynnä sokeria ja hiivaa. En sano etteikö joskus olisi mukava ottaa hyvän ruoan kanssa lasillinen hyvää viiniä. Lomalla jopa lasi olutta. Mutta mitä alkoholiin tulee, on muistettava kohtuus. Mikäli oma terveys on tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti